Nieuws

Veel publiek tijdens Open Dag bij Batterij onder Pouderoijen

Veel publiek tijdens Open Dag bij Batterij onder Pouderoijen

Voor het vijfde jaar op rij organiseerde de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard een Open Dag bij Batterij onder Pouderoijen. Bijna 150 mensen brachten zaterdag 21 september 2013 een bezoek aan het stoere bouwwerk. Jong en oud genoten van de rondleiding om en in de batterij. In een van de ruimtes kon men een film over de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken en voor de kinderen was er een vleermuizenspeurtocht uitgezet.

In de warme september zon kon men buiten op het terras genieten van koffie, zelfgemaakte appletaart en warme broodjes. Liefhebbers konden het nieuwe Zaltbommels Lagerbier proeven.

Brouwerij
Het Zaltbommels Lagerbier, met het de batterij op het etiket, wordt nu nog gebrouwen door brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. Op korte termijn wil de Stichting Behoud Waterlinie Bommelwaard in de batterij ruimte bieden aan een brouwerij om lokaal het Zaltbommels Lagerbier te gaan brouwen.

Wedstrijd
Voor de kinderen was er een knutselwedstrijd georganiseerd. Ze konden een maquette maken van de Batterij onder Pouderoijen. De mooiste inzending maakt dan kans op een kinderfeestje op de Batterij onder Pouderoijen.

Geschiedenis batterij onder Pouderoijen
Batterij onder Pouderoijen werd gebouwd tussen 1879 en 1886. De batterij is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een ingenieus stelsel van watergangen, sluizen en schotten kon het lage land tegen vijanden worden beschermd door het onder water zetten van land.

Kijk hier voor een fotoimpressie van deze geslaagde dag.

Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard maakt zich sterk voor de restauratie van de batterij onder Pouderoijen en aansluitend voor het behoud tot in lengte van jaren. Hierbij wordt de maatschappelijke waarde en de functie voor de vleermuizen veiliggesteld. Staatsbosbeheer is eigenaar van de batterij.

 

© 2013 SBWB Alle rechten voorbehouden - realisatie: Digivotion

Sponsoren

HVNA