Batterij onder Poederoijen


De batterij onder Poederoijen is gebouwd tussen 1879 en 1886, de gevelsteen vermeldt het jaar 1880. Met de bouw van de batterij is begonnen in mei 1879, voor de aannemingssom van fl 208.000,-- / € 94.386,-- voor de batterij onder Poederoijen en Brakel samen. De bouwperiode van het fort was zeer lang vanwege de spectaculaire verzakkingen veroorzaakt door de zwakke ondergrond. Tijdens de bouw werd dan ook besloten dat het tracé van de batterij zoveel mogelijk zou worden ingekrompen en slechts zou bestaan uit een bomvrij gebouw met gronddekking. Vanuit de batterij onder Poederoijen konden de hoger gelegen wegen en bevaarbare wateren en de oprukkende vijand onder vuur worden genomen. Verder diende de batterij samen met de noordelijker gelegen batterij onder Brakel als extra verdediging van het geïnundeerde gebied tussen de rivieren Maas en Waal.
 
De batterijen onder Brakel en Poederoijen zijn qua opbouw vrijwel identiek. Langs de Maasdijk rechts naast de kade die naar de batterij loopt, heeft in vroeger tijden een fortwachterswoning gestaan. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de woning gesloopt.
 
De batterij onder Poederoijen is vergelijkbaar met verschillende andere batterijen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ingang van de batterij onder Poederoijen is in tegenstelling tot de batterij onder Brakel weer in oorspronkelijke staat. Ook bij deze batterij werd een hoeveelheid zand ter bescherming van het bomvrij gebouw aangebracht, wat in 2000 is verwijderd. De batterij onder Poederoijen beschikt over een toegangsbrug (zie figuur). De toegangsbrug is uniek omdat de meeste exemplaren op andere locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie reeds verloren zijn gegaan.

 
 
De batterij onder Poederoijen bevat een bomvrij gebouw met een aarden dekking van ongeveer 2 – 3m, grond. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, opgetrokken uit baksteen en gemetseld in kruisverband. De gevelopeningen zijn ontlast door stenen segmentbogen met een natuurstenen sluitsteen. Een verschil met de batterij onder Brakel is dat de bovenste koppen van de segmentbogen bij de batterij onder Poederoijen niet uitsteken. De vensters zijn oorspronkelijk afsluitbaar met houten luiken, in de jaren zestig vervangen door stalen luiken. De onderdorpels hebben een natuurstenen grendelsteen en de zijkanten natuurstenen duimstenen. In het midden van de gevel bevinden zich twee stukken hardsteen, een met het opschrift ‘POUDEROIJEN’, de ander met het opschrift ‘1880’. De gevel van de batterij heeft een gecementeerde plint en een gecementeerde afdekking. Het interieur van de batterij is grotendeels intact en bestaat uit verschillende ruimten. De onderste kelder bevat onder meer een opvang voor het lekwater uit de aarden dekking.
 

© 2013 SBWB Alle rechten voorbehouden - realisatie: Digivotion

Sponsoren

HVNA